Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2021. – Godina čitanja u Hrvatskoj

2021. - godina citanja u Hrvatskoj-mini

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici u prosincu 2020. proglasila 2021. Godinom čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju, razvija samosvijest i samopouzdanje, ali i vrijednosti dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

Sukladno tome Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je da se uključuje što veći broj djece u aktivnosti vezane uz Godinu čitanja.

U cilju razvoja kulture čitanja te čitanja sa zadovoljstvom i razumijevanjem, poticale smo djecu i roditelje da se češće zajedno druže uz knjigu nudeći im mogućnost posudbe knjiga iz vrtićke knjižnice.

Iako se sa djecom u našem vrtiću svakodnevno čita, proteklih smo tjedana pojačale ciljano čitanje bajki i priča velikih svjetskih pisaca stvarajući prethodno ugodnu atmosferu. Ovakav je pristup polučio većom koncentracijom kod djece na samu pisanu riječ o čemu su svjedočili i njihovi crteži nastali nakon svakog čitanja. Svakom novom bajkom ili pričom njihov se rječnik bogatio, a to se vidjelo kroz razne igre riječima koje se gotovo svakodnevno u našim skupinama igraju.

Uz pomoć kocki pričalica sa temama likova, životinja, mjesta, pejzaža, čarobnih predmeta i prijevoznih sredstava, koje smo izradile same, potakle smo djecu na stvaranje vlastite priče. Tako je nastala ‘Vila Lea’. Na našu veliku radost, igra i stvaralaštvo nisu stali na tome, jer su djeca i narednih dana sama posezala za kockama te pričala međusobno priče. Također su poželjela da zajedno napišemo još priča o vili Lei, te ćemo se time zasigurno pozabaviti u bliskoj budućnosti.

Nadamo se da smo ovim malim poticajima uspjele načeti razvoj kulture čitanja kod djece, ali i njihovih roditelja.