Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dramska predstava “U POTRAZI ZA BOŽIĆNOM PRIČOM”

U krčkom vrtiću „Katarina Frankopan“ odgajatelji su uvijek u potrazi za nekom dobrom pričom, slikovnicom ili knjigom. Posebno je to naglašeno u božićno želimo svim vrtićkim aktivnostima dočarati duh i smisao Božića djeci. Tako je i dramski tim dječjeg vrtića krenuo u potragu za posebnom božićnom pričom.

Odbacivši ono što je djeci već poznato, odlučili su izmisliti neku svoju priču koja će biti jedinstvena, jednostavna i bliska djeci. I tako je nastala ova predstava u kojoj se likovi iz različitih bajki i priča isprepliću s likovima iz stvarnog života. Tako su se tu našli: vuk, mama, Pipi Duga Čarapa, teta u vrtiću, redateljica, Elza i prijateljica od Pipi.

Na sceni koja je uređena kao dječja soba najprije se pojavljuje redateljica koja objašnjava i sebi i publici kako mora osmisliti predstavu za Božić.

Zatim se pojavljuje vuk, koji se nudi da bi on glumio u toj predstavi, ali redateljica ga odbija zbog njegove loše reputacije u bajkama. Onda redateljica ipak pronalazi slikovnicu koja joj se sviđa, a pod nazivom „ Pipi čeka djeda Božićnjaka“. Redateljica odlazi sa scene i pojavljuje se djevojčica Pipi. Ona je tipično dijete pred Božić – nestrpljiva i izuzetno samouvjerena da je bila najbolje dijete na svijetu i da zaslužuje najveći poklon.  Međutim, pojavljuje se i njezina dobra vila – Elza, koja ju podsjeća na različite situacije kada se nije lijepo ponašala – situacija kada je gurnula prijateljicu, kada nije slušala tetu u vrtiću, pa ni mamu.

Elza ju upozorava da joj djed Božićnjak neće doći ako se nastavi tako ponašati. Na kraju se opet pojavljuje njezina prijateljica kojoj Pipi ovoga puta pomaže, te Elza mijenja mišljenje i govori da će djedica ipak doći. To je zapravo priča koju redateljica predstavlja, te na kraju potiče djecu da čine dobra djela, da budu dobri prijatelji, da ne lažu, da pospremaju svoje igračke i da slušaju svoje roditelje i tete u vrtiću.

Scenaristica i redateljica ovog igrokaza je Melita Morić, iako je cijeli dramski tim zajednički sudjelovao u nastanku predstave.  Uz spomenute uloge Melita Morić  i glumi u predstavi uz ostale članove dramskog tima kojega čine Iva Hriljac Dijanić, Sanja Perić , Blaženka Samblić i Marina Kosić Jurić.

Djeca, kao i odrasli, uživali su u ovoj božićnoj predstavi, a na kraju su imali priliku podružiti se s glumcima i poigrati se na sceni. Uz okićena božićna drvca, lampice, ukrase i humanitarnu akciju u vrtiću, ova je predstava bila dobar podsjetnik na pravi smisao Božića – a to je pomaganje drugima.