Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tjedan zdravlja u vrtiću

pospani petak1

Svake godine, 7. travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja. Još od 1950. godine Svjetska zdravstvena organizacija poziva na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja uvijek sa nekom novom temom. Ove godine tema svjetskog dana zdravlja je Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, Društvom medicinskih sestara dječjih vrtića, Poliklinikom SUVAG, Dječjim vrtićem Slavuj iz Strmca (Sveta Nedjelja) i Dječjim vrtićem Drniš, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović organizirao je proslavu Tjedna zdravlja u vrtiću od 6. do 9. travnja. 2021.

Dječji vrtić ‘Katarina Frankopan’ – Područni vrtić Krk, rado se odazvao tom pozivu, podupirući želju da se zajedno s djecom i obiteljima osvijesti važnost brige o zdravlju od ranog djetinjstva. Tijekom tog tjedna, u skladu s prijedlogom rasporeda aktivnosti pozivatelja i ponuđenim materijalima, organizirale smo obilježavanje jedne od aktivnosti važnih za očuvanje zdravlja svakoga dana.

Kako je ove godine ponedjeljak, 5. travanj 2021., bio neradni dan, započele smo sa aktivnostima u utorak pod geslom: Uskočimo u Utorak! S djecom smo razgovarale o važnosti tjelesne aktivnosti, te provele tjelovježbu u sobi dnevnog boravka, onako kako to činimo svakoga jutra. Nakon toga zajedno s djecom osmislile smo poligon kojeg su djeca prolazila na tri različita načina mijenjajući pritom rekvizite (vrećice sa pijeskom, lopte). Zabavljali smo se i raznim natjecateljskim igrama, gdje su djeca uz spretnost razvijala i timski rad.

Vrijeme nam nije dopustilo izlazak u šetnju do obližnje vježbaonice na otvorenom, ali smo te aktivnosti provele ostalih dana, kao što to i inače gotovo svakodnevno činimo.

Na Svjetski dan zdravlja pozabavile smo se temom – Super zdrava Srijeda.

Svjesne smo da je za zdravlje važna i pravilna prehrana, te da nam nije dostupna uvijek i svima. O tome smo razgovarale sa djecom.

Obroci pripremljeni u našem vrtiću nastoje poticati kod djece raznovrsnu prehranu. Tako nam je i te srijede kuharica pripremila svježe zdrave namaze – humus, riblju paštetu, ali i dvije vrste pahuljica, med, svježi i polutvrdi sir, te tri vrste kruha. Nismo zaboravili ni na mlijeko i čaj kako bi nam djeca narasla jaka i zdrava.

Kuharica nam je pripremila je i povrće koje su djeca, uz nadzor odgojiteljice, smjela narezati za juhu.

Dok su neka djeca sudjelovala u likovnoj izradi plakata prehrambene piramide, druga su se zabavljala novoizrađenom igrom na zadanu temu (prepoznavanje i imenovanje hrane, te njeno grupiranje prema tome koje se smije više, a koje malo manje unositi u naše tijelo).

Kako smo sa djecom ove pedagoške godine već više puta kroz razne teme razgovarale o važnosti vode za očuvanje našega zdravlja, uz temu – Čuvajmo Čistu vodu u Četvrtak, odlučile smo sa djecom provesti nekoliko pokusa sa vodom. Od svih provedenih djeci su se najviše svidjeli pokusi: Što se topi u vodi, a što ne?, Što pluta, a što tone?, kao i promjene agregatnog stanja vode (postavljanje čaše vode u zamrzivač, promatranje pretvaranja vode iz lonca u paru).

Petak je bio dan za opuštanje, a tema – Probdijmo Pospani Petak. Redovito provodimo vježbe vođenih meditacija sa djecom uz pomoć literature i YouTube kanala Vježbaonica sreće. Ipak, sada smo se odlučile isprobati aktivnosti ponuđene u materijalima tima Živjeti zdravo: Srce koje lupa, Morska zvijezda i Opuštanje. Ova posljednja svidjela se najvećem broju djece, te ju namjeravamo uklopiti u već postojeću zbirku sličnih aktivnosti.

Zahvalne smo na pozivu za sudjelovanje u ovako lijepom i poticajnom projektu, te se veselimo eventualnim novim projektima i suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i timom Živjeti zdravo.