Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrtićka izložba pod motom „Uhvati pokret“

j2

U krčkoj Galeriji Decumanus, uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, 09. ožujka 2020., u jutarnjim satima, otvorena je tradicionalna izložba što je svake godine zajedno sa svojim odgojiteljicama priređuju polaznici Dječjeg vrtića Katarina Frankopan iz svih otočnih podružnica, ovog puta motivirana temom Uhvati pokret. Ovogodišnji postav nastao je kao rezultat mnogobrojnih aktivnosti vrtićara iz Krka, Omišlja, Njivica, Malinske, Polja, Vrha, Baške, Vrbnika i Punta, a u čijem je fokusu ne samo istraživanje već i pokušaj da se uhvati i na različite načine, tj. različitim medijima i tehnikama, zabilježi ili konkretnije rečeno materijalizira sve ono što spada u kategoriju pokreta!

Pored krčkih mališana koji su u pratnji odgojiteljica, na trgu pred galerijskim prostorom, priredili kratak pjevačko-plesački program, o izložbi su redom kazivali: Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, Irena Žic Orlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan i Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik, dok su svojim prisustvom ovaj hvalevrijedan izložbeni projekt podržali čelnici i predstavnici kako osnovne i srednje škole, tako i krčkih komunalnih društava.

Ovogodišnjom izložbom pod nazivom Uhvati pokret, uvodi Žic Orlić, javnosti smo željeli ukazati na što tijekom ove pedagoške godine u svim našim svakodnevnim aktivnostima stavljamo poseban naglasak. Naime, poznato je da mališani još od najranije, jasličke dobi pokazuju spontan interes za tjelesnim kretanjem, jer na taj način stječu svoja prva, itekako dragocjena iskustva istraživanja vlastite okoline. Zato nam i struka potvrđuje da kretanje predstavlja primarnu biološku potrebu, točnije pravo djeteta presudno za njegov cjelokupan razvoj. Prema tome, ističe Žic Orlić, u vrtiću se motoričke vještine razvijaju ne samo igranjem, već i u fizičkim tj. socijalnim i interakcijama mališana, što uvelike pridonosi procesu razmišljanja i rješavanja problema te usvajanja komunikacijskih, govornih, jezičnih i socijalnih vještina. Radovi djece i odgojiteljica koji se ovom prigodom izlažu ukazuju na to kako se u vrtiću, svakodnevno, različitim aktivnostima, potiče razvoj motorike, a uz to, stvaraju i temelji za razvijanje ljubavi prema sportu, fizičkoj aktivnosti i zdravom načinu života u kasnijoj životnoj dobi, zaključuje Žic Orlić, uz zahvalu svim kreativnim mališanima i odgojiteljicama, na uloženom trudu u kreiranju ovogodišnjeg zaista maštovitog postava.

Svake se godine početkom proljeća, dodaje Vasilić, susrećemo upravo u Galeriji Decumanus kako bismo razgledali radove krčkih vrtićara i njihovih odgojiteljica, odnosno stekli dojam o trudu koji je potreban da se kreira ovako promišljen i vrijedan postav. Jer izložbe vrtićara uvijek vrve dobrim idejama i kreativnošću, ali i dobrim porukama, stoga me iznimno veseli da su i naši sugrađani dobili priliku uživati u svemu onome lijepom što ste nam ove godine uspjeli prirediti.